A serious game tegen alcoholisme

Met een spelletje op je smartphone van je alcoholverslaving afkomen? Dat klinkt misschien too good to be true maar dat is het niet dankzij ‘cognitive bias modification’ (CBM), een vorm van online therapie. Dat passen we toe in de ‘Breindebaas’ app.(download ‘m en log in met code 0298).

In de verslavingstherapie wordt het trainen van onbewuste processen toegepast waarmee de kans op terugval significant kleiner is.  Daar zetten we onze kennis en ervaring graag voor in.

  • 10% heeft een alcoholprobleem
  • 10.7 glazen minder p/w dankzij de app
  • 1 eervolle vermelding bij de DIA Awards

Met een gering budget een statement maken

Daarvoor moet je slim en effectief werken. Online zelfhulp wordt niet gesubsidieerd en wordt daarom amper ontwikkeld, terwijl online zelfhulp bijzonder effectief blijkt. Deze app is daar een succesvol voorbeeld van.

Tactus Verslavingszorg  en de universiteit van Wageningen komen met de resultaten vanuit deze serious game beter beslagen ten ijs bij het pleiten voor meer subsidie voor online zelfzorg. In deze pilot studie toonden we aan dat de app effectief is en dat gebruikers van de app er tevreden mee zijn.

Online persoonlijk maken door anonimiteit

Voor probleemdrinkers is de drempel om naar een verslavingstherapeut te gaan hoog. De Brein de Baas app biedt hulp die snel en altijd binnen bereik is, juist op moeilijke momenten. De app is super eenvoudig in gebruik.

Zo werkt het: gebruikers van de app krijgen foto’s van drankjes te zien met daarbij de opdracht om alcoholvrije drankjes zo snel mogelijk met een ‘swipe-beweging’ naar zich toe te halen en alcoholhoudende drankjes van zich af te schuiven. Gebruikers moeten de training twee keer per week tien minuten volgen, over een periode van drie weken.

Door herhaaldelijk trainen verandert het reactie- en denkpatroon in het brein. Er is aangetoond dat de training voor zo’n 10 procent minder terugval zorgt na een jaar wat een zeer goed resultaat is in de verslavingszorg.

Meer weten?