Van data naar actie: Hogeschool Arnhem Nijmegen optimaliseert de landingspagina voor werkenden

Het LLO- team van Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) begrijpt dat het optimaliseren van online communicatiematerialen niet stopt bij één gebruikersonderzoek. Continu doorontwikkelen is essentieel.
Ze werken al geruime tijd aan verbeteringen, gebaseerd op eigen onderzoek én op inzichten uit onze LLO-benchmark en de hogeschool-benchmark, is de pagina ‘Scholing voor Werkenden’ gecreëerd om het oriënteren en inschrijven voor opleidingen zo eenvoudig mogelijk te maken. Maar sluiten deze verbeteringen écht aan bij de behoeften van werkenden?
Google Analytics gaf al een eerste richting, maar cijfers alleen laten niet zien waarom bezoekers afhaken of twijfelen. Daarom doken we dieper in de gebruikerservaring. Hoe navigeren werkenden? Welke informatie hebben ze nodig om een keuze te maken? En waar kan de structuur intuïtiever?
Van aannames naar inzichten
Om verder te kijken dan alleen demografische data, selecteerden we deelnemers op basis van motivatie en leerbehoefte. We onderzochten niet alleen hoe ze de pagina gebruikten, maar ook wat hen motiveert en waar ze tegenaan lopen.
Wat we deden:
- Usability-tests om te zien waar de navigatie werkt en waar drempels ontstaan
- Eyetracking & heatmaps om te ontdekken waar de aandacht naartoe gaat – en waar niet
- Live meekijken door HAN-stakeholders, zodat de inzichten direct bruikbaar zijn
- Een compilatievideo met concrete verbeterpunten vanuit de gebruikers zelf
Het resultaat
Het LLO-team van HAN heeft nu een scherp beeld van de doelgroep keuzeproces en de online informatiebehoefte. Met deze inzichten kunnen ze hun online communicatie gestructureerd optimaliseren en elke pagina strategisch indelen binnen de funnel.
Dat is één van de uitkomsten. Een andere uitkomst is dat de doelgroep is ingezet voor stakeholdermanagement om veranderingen in gang te zetten. Door de belangrijkste gebruikersinzichten strategisch te presenteren, wordt intern direct duidelijk waar organisatorisch op gestuurd moet worden.
Om dit kracht bij te zetten, is een korte compilatievideo ingezet waarin respondenten navigeren op de website —zien doet geloven! Dit maakt discussies over de benodigde veranderingen een stuk concreter.
Conclusie
Een onderbouwde aanpak waarbij externe data niet alleen helpt om online communicatie te optimaliseren, maar ook interne veranderingen in gang zet. Een mooie stap richting een nog betere aansluiting op de doelgroep!