“Hey Janna, waar ga jij heen deze zomer?”
“Ik ga als student alvast mijn werkgebied verkennen, bij theFactor.e!”

Zomerstage

Nadat ik zomaar een kijkje op het kantoor van theFactor.e had genomen, broeide het idee van een zomerstage in mij naar boven. De perfecte manier om de laatste studiepunten van mijn master Computer-mediated Communication bij elkaar te sprokkelen. Na wat gesprekken bleek het idee van een zomerstage helemaal niet gek. Mijn zorg dat er in de zomerperiode misschien te weinig projecten of collega’s zouden zijn blijkt onterecht, het is hier bepaald niet despacito! En dit komt niet alleen omdat het kantoor boven een crèche is gevestigd of omdat er een Guilty Pleasures playlist in het leven is geroepen.. Er wordt hier hard gewerkt. En ik doe mee, als UX researcher.

Wat? UX researcher?

Ik werk mee in de voorbereiding, uitvoering en uitwerking van gebruikerstesten. Met als doel een ontwerp of product voor de eindgebruiker te optimaliseren. Daarnaast doe ik onderzoek naar welke testmethoden in het testpakket van theFactor.e zouden kunnen worden opgenomen. Welke kwantitatieve metingen kun je bijvoorbeeld uit een gebruikerstest halen? Hoe bevraag je gebruikers zonder te sturen naar bepaalde antwoorden? En hoe verwerk je resultaten uit testen efficiënt?

Op weg naar gebruiksgemak

Een persoonlijk doel van deze stage is het vaststellen of ik na de zomer in dit vakgebied wil werken. Ik blijk aan het goede adres te zijn bij theFactor.e. De relevantie van testen wordt gedeeld door het hele bedrijf, van sales tot developers. En dan maak ik ook nog kennis met Billy! Dit is geen klinisch usability lab met veel apparatuur, maar een gezellige huiskamer op wielen. Een usability bus, die theFactor.e in het leven heeft geroepen om vaker bij eindgebruikers te kunnen testen. Na deze flitsende kennismaking word ik ook meteen ondergedompeld in een SCRUM-traject. En bij eindgebruikers heb ik samen met collega’s de ‘Think Aloud’ methode toegepast, waarbij de gebruiker een aantal taken uitvoert en hier hardop bij nadenkt. Ik kan me bij theFactor.e goed ontwikkelen, dus ik werk nog even verder, summertime!

Wil jij ook stage lopen bij theFactor.e? Neem dan contact op met Joyce Zuidema. Stuur jouw mo­tiva­tie en cv naar jobs@tfe.nl of bel haar op 050­ – 57 57 888.

Check ook onderstaand filmpje over UX lab Billy waar Janna het over heeft in haar verslag.

Wil je eens per twee maanden onze nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt ! Fijn dat je op de hoogte wil blijven.