Kunstmatige intelligentie (KI): een onderwerp dat veel discussie oproept. Volgens grote partijen zoals Amazon, Google en IBM zijn we er klaar voor om KI op grote schaal in te zetten. Aan de andere kant wijzen critici ons op beperkingen, ethische dilemma’s en andere bottlenecks waaruit blijkt dat Kunstmatige intelligentie nog in de kinderschoenen staat. De waarheid ligt wat ons betreft ergens in het midden, en zal zich in 2019 verder uitkristalliseren. Welke onderwerpen staan volgend jaar veelvuldig op de agenda? Wij voorspellen de volgende 3 belangrijke tendensen.

1. Artificiële intelligentie (AI) meets Internet of Things (IoT)

In 2018 maakten veel huishoudens kennis met de mogelijkheden van Internet of Things (IoT); een overkoepelende term voor slimme en communicerende objecten. De introductie van de Nederlandstalige Google Home is hier hét voorbeeld van. Met behulp van het zelflerende vermogen van Kunstmatige intelligentie kan de nieuwe huisassistent steeds beter omgaan met velerlei spraakopdrachten. Maar deze toepassingen kunnen nog beter, groter en slimmer. Er komen steeds meer apparaten, zoals een slimme koelkast of wasmachine, die data zullen combineren met Kunstmatige intelligentie in de Cloud. Kortom, in 2019 verwachten wij steeds geavanceerdere koppelingen tussen AI en IoT.

2. Discussie over een volgende industriële revolutie

Rond 1750 deden de eerste machines hun intrede. Het was het begin van de industriële periode, die gepaard ging met veel organisatorische en sociale veranderingen. Inmiddels zijn we eraan gewend dat bepaalde taken efficiënter en nauwkeuriger worden uitgevoerd door machines. Maar tot op welke hoogte? Bij het horen van de term Artificial Intelligence gaan de nekharen van gemiddelde werkende Nederlander overeind staan: “Als mijn baan maar niet verdwijnt!”. Beroepen die al jarenlang in trek zijn, zoals boekhouders, zullen langzaam minder waard worden. Want de repeterende handelingen van financiële administratie lenen zich uitstekend voor softwarerobots. Betekent het dat dit beroep volledig verdwijnt? Nee, er komt alleen een andere invulling voor. Traditionele boekhouders kunnen bijvoorbeeld het werk van een robot controleren, of fiscaal advies geven. Dat roept echter wel vragen op: wat voor beroepen komen ervoor in de plaats, welke scholing is hiervoor nodig et cetera? Sommige experts voorzien in 2019 een Industriële Revolutie 2.0, waarbij wederom nieuwe banen worden gecreëerd en waarbij mensen moeten worden bijgeschoold om die nieuwe banen in te vullen.

3. Toenemende noodzaak om de controle los te laten

Het ene bedrijf investeert al enkele jaren in Kunstmatige intelligentie, terwijl het andere bedrijf net grip heeft op de definitie ervan. Dat is helemaal niet erg, want tegen bedrijven zouden wij willen zeggen: “Je bent nog niet te laat.” Sterker nog, dit is het perfecte moment om te beginnen en te experimenteren met de mogelijkheden van Artificiële intelligentie, juist omdat het nog niet de norm is. Dat vergt echter wel wat meer dan een AI-ambitie en dito team. Wat veel bedrijven zich niet realiseren, is dat het succes van AI-toepassingen onlosmakelijk verbonden is met je bedrijfscultuur. Je bedrijf moet geloven in de technologie, om de initiële investering te doen die nodig is om AI van de grond te krijgen. Daarnaast moet je er als manager dermate in de technologie geloven, dat je de controle geleidelijk loslaat. Beslissingen durven nemen op basis van data en zonder scepsis kijken wat het je oplevert. Dat betekent overigens niet dat je niet kritisch mag zijn over de uitkomsten: kunstmatige intelligentie zal zich nog steeds moeten verantwoorden. Elke uitkomst moet verklaarbaar en unbiased zijn.

Wat ga jij in 2019 doen met Kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie komt dus steeds meer centraal te staan. Niet alleen in ons dagelijks leven, maar ook in de maatschappij en in het bedrijfsleven. Wat betekent dit voor jou? Voor de diensten en producten van jouw bedrijf? Wat ons betreft is 2019 het ideale moment om je te verdiepen in de mogelijkheden en potentiële valkuilen van machine learning, artificiële intelligentie en aanverwante zaken. Mocht je er zelf niet uitkomen, of mocht je een sparringspartner nodig hebben, dan staat ons data science team uiteraard voor je klaar.

Meer weten over kunstmatige intelligentie?

Op de hoogte blijven van digitale trends?
Bedankt ! Fijn dat je op de hoogte wil blijven.