Eyetracking. Een heel heel effectieve onderzoeksmethode als je wilt weten waar je klant exact naar kijkt op je website. Met de uitkomsten van zo'n onderzoek optimaliseer je je website. Maar let op.... make-up kán roet in je eten gooien.

Het zwart van de pupil vs het zwart van mascara

Maar eerst, wat is eyetracking nou precies? In het kort: een persoon krijgt een eyetracking bril op waarop een camera is gemonteerd die de pupil filmt en registreert waar de pupil naar kijkt op een scherm. Je brengt exact in beeld wat de aandacht van de testpersoon trekt en wat afleidt van het doel van je website. Zo kan je je website (steeds) verbeteren en aanpassen daar waar nodig.

Tester Ricky Alves, op de foto met eyetracking bril en aan een kant opgemaakt met eyeliner en mascara, ontfermt zich bij theFactor.e onder andere over eyetracking. Hij attendeert erop dat eyetracking testen onbetrouwbaar kunnen zijn wanneer er veel mascara en eyeliner wordt gebruikt.

De oorzaak? De camera die de beweging van de pupil registreert zoekt normaliter het zwart van de pupil op. Bij te veel make-up vindt de camera in plaats van de pupil het zwart van de mascara. Resultaat? Een mislukte test. Hier let je op…

Links: eyeliner die de focus van de camera afleidt, rechts in het blauw is de camera iets beter op de pupil ingezoomd, maar is het beeld nog steeds niet optimaal. Ogen opensperren is onvoldoende zijn we bang.

Zo voorkom je dat je eyetracking test mislukt

Check of de camera goed de pupil vindt. In de foto hierboven zie je rechts hoe dit er minimaal uit moet zien. Het liefste is enkel de pupil blauw gekleurd.

Zorg ervoor dat je met de juiste software geen hinder ondervindt van make-up. Iedereen, met of zonder make-up, kan testpersoon zijn.

Hoge ogen scoren? Met eyetracking …

Dankzij eyetracking doe je het beter en relevanter voor je doelgroep. Wil je meer weten over eyetracking en het zelf inzetten? Neem dan contact op.

Je kunt ook Billy boeken. Dit mobiele usability lab rijdt naar je eindgebruiker toe en neemt naast eyetracking ook andere gebruikerstesten af.

Wil je eens per twee maanden onze nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt ! Fijn dat je op de hoogte wil blijven.