Opinie

Van chaos naar inspiratie: Onze reis op de World Summit AI 2024

Ward, Ruben, Joep, Martijn

Met zwetende oksels en kloppende hartjes hebben we ons door de menigte gewurmd en nog net vier stoelen naast elkaar gevonden en bezet. Een Amerikaanse professor spreekt met passie over de ‘strange bedfellows’ van AI. Als we net een beetje begrijpen waar het over gaat is het praatje afgelopen. Helaas. Door naar de volgende. Als enthousiaste puppy’s rennen we achter de bal aan. Er zijn namelijk genoeg onderwerpen die ons warm maken.

We zitten weer en weer zijn we te laat. De spreker is al vragen aan het beantwoorden. We zijn nog nauwelijks op adem gekomen als we besluiten om weer naar een andere zaal te lopen. Over 10 minuten begint daar een workshop van Writer, een framework om snel AI applicaties te bouwen. Ook al is de zaal niet ver, toch is de workshop al halverwege als wij er zijn. Onze frustraties lopen op. Er klopt niets van het tijdschema. De ene zaal loopt voor en de andere achter. Gelukkig is het nu pauze.

We zijn niet de enige die overweldigd zijn door de hoeveelheid talks, online delen mensen onze ervaringen. De conventie voelt enthousiast en rommelig. Een goede weerspiegeling van de huidige AI industrie.

Toen wij ons inschreven voor World Summit AI 2024 in Amsterdam deden we dit met de gedachte om inspiratie op te doen. Hoe kunnen we AI gebruiken om onze klanten écht te helpen? En hier moeten we ook kritisch bij zijn: als je AI als hamer ziet, kunnen alle vraagstukken ineens op een spijker lijken. Als theFactor.e vinden we dat AI menselijke processen moet stroomlijnen, maar nooit vervangen.

Regulatie voor een nieuwe wereld

Een belangrijk onderwerp van de Summit was ook regulatie. Een nieuwe technologie als AI gaat heel erg snel, en de politiek is over het algemeen langzaam om hierop te reageren. De EU heeft hier al wel een wet voor in motie genomen: de EU AI Act. Deze act deelt AI oplossingen in op basis van vier risiconiveaus: verboden, hoog, laag en minimaal. AI applicaties met minimaal risico hebben nauwelijks verplichtingen, want ze hebben geen impact op ons dagelijks leven, denk hier aan spamfilters of spellingscontrole. Oplossingen zoals chatbots vallen onder laag risico. Deze hebben weinig impact op ons leven, maar volgens de Act is transparantie verplicht. Bedrijven moeten gebruikers inlichten wanneer ze met een AI praten. Onder hoog risico vallen bijvoorbeeld automatische sollicitanten selectie of automatische afhandeling van een verzekeringsclaim. Deze tools hebben een grote impact op het dagelijks leven van mensen en vallen onder hevige regelgeving. De hoogste risicogroep is volledig illegaal in Europa. 

Hoe effectief de EU AI Act gaat zijn moet nog blijken, wel is het een stap in de goede richting. Ethische AI is iets waar we niet omheen kunnen, als we AI willen gebruiken om ieders leven te verbeteren. Daarom besteden wij hier ook graag aandacht aan in onze AI kickstart workshops.

Takeaways & Ones to Watch

Een talk die semi-relevant aan AI is, was die van Adobe. Zij passen Multi-Armed Bandit algoritmes toe om hun A/B testing te verbeteren. Multi-Armed Bandit klinkt spannender dan het is. Wel is het lekker effectief. Met een traditionele AB test heb je altijd een periode dat er geen winst wordt behaald, vanwege het experiment. Multi-Armed Bandits lossen dit op door een balans te vinden tussen exploratie en exploitatie. Zo blijf je winst behalen tijdens het experimenteren. Van traditionele A/B testen hebben we veel kaas gegeten, maar Multi-Armed Bandits zijn de toekomst die wij ook zeker verwelkomen.

Een andere talk van Grammarly ging over welke soort algoritmes je wanneer toepast. De grootste takeaway hiervan: Large Language Models (LLM) zijn een sloophamer. Ze zijn groot, lomp, maar erg effectief. Je kan ze goed gebruiken om snel dingen uit te proberen en om stukken tekst in context te kunnen zetten, maar voor bijvoorbeeld tag generation, of, in het geval van Grammarly, spellingsverbetering, zijn meer gerichte ML modellen en NLP algoritmes beter. Ze zijn sneller, kosten minder rekenkracht, en vaak beter in wat ze moeten doen. Mits je ze goed traint natuurlijk.

De uitblinker van de eerste dag was Prof. Dr. Max Welling. Vol ornaat demonstreerde hij hoe AI de natuur- en scheikunde vooruit helpt. Dankzij een lange geschiedenis aan opgebouwde atmosfeerdata kan AI met verbazingwekkende nauwkeurigheid het weer voorspellen, en vele malen sneller dan traditionele instrumenten. AI blinkt hierin uit, omdat meteorologen jarenlang netjes atmosfeerdata verzamelen en bijhouden. Hieruit blijkt nogmaals: ‘Garbage in, garbage out’. Een AI model is zo goed als de onderliggende dataset. Ook vertelde Professor Welling hoe AI het gedrag van moleculen op een nanometerschaal kan voorspellen, waardoor de ontwikkeling van nieuwe materialen versneld wordt van jaren tot maanden. 

Een ander praatje dat onze aandacht greep was een pitch van de non-profit startup Lees Simpel. 18% van Nederland is laaggeletterd en ook wij hebben nog weleens moeite met de brieven die de overheid stuurt. Lees Simpel is een app die stukken tekst moeiteloos vertaalt naar een lager niveau, zodat iedereen het kan begrijpen. Een missie waar wij begrip voor hebben.

De waarde van AI voor ons

Al met al was het een waardevolle ervaring die ons aanmoedigt om door te blijven gaan met onze passie. AI is here to stay, zoals menig C-level manager op de Summit vertelde. Wij gebruiken deze hamer graag, maar aan het einde van de dag is dat alles wat het is: een stuk gereedschap.

AI World Summit