Hoe maken we het depot van het Groninger Museum toegankelijk voor iedereen, vooral voor mensen die terughoudend zijn ten opzichte van musea?
Met meer dan 50.000 kunstwerken in het depot ligt er een enorme kans om deze objecten zichtbaar te maken en dichter bij de mensen te brengen. Niet iedereen gaat naar het museum, dat kan zijn omdat het te duur is, niet interessant lijkt, of omdat ze liever hun tijd ergens anders aan besteden. Dit terwijl er prachtige stukken liggen die voor iedereen een toegevoegde waarde kunnen zijn. Kunst is namelijk voor iedereen interessant. Hoe kunnen we een brug slaan tussen deze indrukwekkende verzameling en mensen die minder met kunst in aanraking komen?
Jouw persoonlijke interesse als sleutel tot ontdekkingen
Een mens denkt niet altijd in termen als ‘neoplasticisme’, ‘barok’ of ‘olieverf’. Daarom is het de kunst om objecten te labelen met dagelijkse termen die aansluiten op persoonlijke interesses. Dit maakt objecten ook vindbaar met termen, zoals ‘stad’, ‘dier’ of ‘liefde’. En het legt nieuwe verbindingen tussen verschillende objecten. Hierdoor komt kunst dichter bij jouw belevingswereld.
In plaats van te zoeken op ‘Werkman’, kun je bijvoorbeeld zoeken op ‘zonnebloem’. Dit opent de deur naar talloze werken waarop zonnebloemen zijn te zien, inclusief die van Hendrik Nicolaas Werkman.
Door de objecten van het Groninger Museum te indexeren door middel van AI, ontstaan er nieuwe verbanden tussen objecten. Want een zonnebloem is niet alleen een zonnebloem, maar ook geel, natuur en zomer. Op deze manier krijg je op een nieuwe manier toegang tot de volledige collectie van het museum. De sleutel tot deze ontdekkingen? Jouw eigen interesses.
Ontdek kunst door de ogen van anderen
Kunst is wat jij erin ziet. Het kan je nieuwe inzichten geven en je wereld verbreden. Het wordt nóg interessanter als jij je ervaring deelt met anderen, want iedereen ziet net iets anders. Dus samen zie je meer. Door de bezoeker de mogelijkheid te bieden om opmerkingen te plaatsen, ontstaat er dialoog en een nieuw perspectief om naar het object te kijken.
Voor het Groninger Museum maken we het geleidelijk mogelijk om ‘mee te praten’ over objecten. Hierdoor zorgen we ervoor dat de opmerkingen geconcentreerd zijn en dialoog over de objecten eerder kan ontstaan.
Ontwikkeling van het platform
Het Groninger Museum werkt, zoals veel musea, met Axiell. Dit is een systeem waarin musea archief houden van alle objecten. Dit wordt vooral gebruikt door conservatoren en kunstkenners, maar is niet uitnodigend voor het brede publiek. Wij zijn de afgelopen tijd bezig geweest met het vinden en ontwikkelen van een digitale oplossing. We leggen de laatste loodjes en verwachten de eerste versie van dit platform in de herfst te lanceren. Een intuïtief en innovatief digitaal platform, waar we technologie inzetten om kunst dichter bij de mens te krijgen. Want kunst is toch voor iedereen, toch?