opinie

Hoe ziet een internet eruit dat voornamelijk door AI bots beheerst wordt?

Ruben Droogh

In 2016 is uit een onderzoek van cybersecurity bedrijf Imperva gebleken dat op dat moment 52% van het internetverkeer bestaat uit bots. Niet al deze bots doen zich voor als echte mensen; veel van deze zijn onschuldige programma’s zoals bijvoorbeeld Google’s bot, die alle websites op het internet indexeert om ze vervolgens op de zoekmachine te kunnen laten zien. Maar veel van deze doen zich wél voor als mensen. Deze bots, die zich voornamelijk op social media bevinden, worden steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Hun aantallen groeien ook snel; Nina Schick, misinformatie-expert, verwacht dat binnen een jaar meer dan de helft van online content AI-gegenereerd is. Hoe gaat het internet eruit zien als het voornamelijk door AI bots beheerst wordt?

Valse reacties: Wanneer schattige foto’s bots aantrekken

Stel je voor dat je een super schattige foto plaatst van jouw hond. Je hoopt natuurlijk dat je reacties krijgt, en een paar likes. En reacties krijg je. De eerste lijkt heel normaal: “Lief 😍” zegt een knappe jonge dame. Je kent haar niet, maar een leuke reactie! Je krijgt een moment daarna een persoonlijk bericht van dit profiel dat jou de nieuwste cryptomunt probeert aan te smeren. Leuk. De volgende reactie is nogmaals van een normaal uitziend account, een oudere man. Deze benoemt ongerelateerd aan jou hond wat diegene vindt van het huidige politieke landschap, op een nogal controversiële manier, met direct een aantal reacties van andere onbekende accounts hierop. De volgende vijf reacties die je krijgt linken allemaal naar hondenspeeltjes die op variërende sketchy websites verkocht worden. Als laatste reactie krijg je “As an AI language model, I’m designed to follow strict ethical guidelines that prevent me from creating or spreading content that could incite violence, spread misinformation, or engage in any form of harmful conduct.” Oftewel: de bots vallen geautomatiseerd over elkaar heen.

Virtueel slagveld

Wanneer social media gebruikers alleen nog maar bots zijn, krijg je een virtueel “slagveld” van bots die elkaar proberen te overtuigen van politieke propaganda, die elkaar proberen op te lichten, en die elkaar waardeloze spullen proberen te verkopen. Miljoenen euro’s aan digitale infrastructuur die gebouwd is om menselijke gebruikers de beste mogelijke ervaring te geven, nu alleen nog gebruikt door programma’s die hun voorgeprogrammeerde kreten de leegte in gooien.

Dit heeft nog een onvoorzien effect; AI traint zelf ook op het internet. Wanneer het internet voornamelijk bestaat uit AI, traint deze dus op zichzelf. Zullen de bedrijven achter de AI algoritmes deze data kunnen filteren? Huidige tooling om AI gegenereerde tekst te onderscheiden van “echte” tekst is nog erg onbetrouwbaar. Je kan dan het effect krijgen dat de teksten steeds meer en meer generiek worden, met elke training iteratie weer een stukje minder menselijk. Ook gebruikersstatistieken zijn op deze manier onbetrouwbaar.

Menselijkheid vs AI

Willen wij dit internet nog bezoeken? Er zit nu al een enorm verschil tussen de goede oude tijd van Hyves en het jonge Facebook. Toen we nog elkaars posts zagen, in plaats van eindeloze advertenties en nietszeggende “content farm” profielen. Nu dit soort profielen vrijwel geen moeite meer kosten om te maken, kan je hier als normale gebruiker of content creator nog tussen komen?

Ik zou, met dit in mijn achterhoofd, graag het volgende willen benadrukken: we moeten met z’n allen proactieve maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het internet van de mensheid blijft. Doen we wel genoeg om AI accounts te weren van het internet? Moeten de social-media giganten hier meer verantwoordelijkheid in nemen of ligt dit ook bij de beheerders van de AI zelf, zoals OpenAI? Strenger controleren wie toegang heeft tot deze algoritmen kan problemen oplossen, maar mogelijk ook weer nieuwe problemen creëren.

Transparantie en detectie

Ik denk dat transparantie al een goed begin is. Mensen hebben het recht om ten alle tijden te zien of ze te maken hebben met AI. Hiervoor gaat betere detectie software nodig zijn, en ik hoop dat daar (mogelijk in samenwerking met OpenAI) ook wel echt in geïnvesteerd wordt. Want ondanks de gevaren die AI met zich meebrengt, kan het de mensheid ook op allerlei manieren helpen. En daar moeten we ook zeker gebruik van maken!

Oh, en deze blog is niet geschreven met de hulp van ChatGPT 😉

Aanwezige AI Kickstart Workshop

diensten

AI Kickstart Workshop

Wil je verantwoord aan de slag gaan met AI in jouw organisatie? Boek nu een AI Kickstart Workshop.

Boek een workshop