Het design system: één centrale bron van waaruit wordt ontwikkeld. Het gaat dan in brede zin om alle bouwstenen van je diensten of producten: ontwerpprincipes, styleguide, schrijfwijzer, overzicht van componenten en hoe je die gebruikt, front-end code van componenten en templates, technische documentatie, bibliotheken, bronbestanden enzovoorts. Oftewel, een design system is een duurzame en schaalbare design omgeving die toegankelijk is voor de hele organisatie.

One single source of truth

Een design system als basis voor software ontwikkeling levert een enorme besparing van tijd op. Geen herhalende briefings, niet elke keer opnieuw het wiel uitvinden, niet steeds op zoek naar huisstijlelementen. Bovendien zorgt het voor consistentie in vorm en functie, wat weer bijdraagt aan een optimale gebruikerservaring.

Die tijdsbesparing heeft heel veel impact op ontwerpers en ontwikkelaars: zij putten uit een bibliotheek met daarin reeds geteste en goed bevonden componenten, waarvan de merkidentiteit klopt. En niet te vergeten de ondersteuning die het systeem geeft aan webredacteuren, marketeers en alle andere betrokkenen in een organisatie.

Inventariseren, ordenen en keuzes maken

De voordelen van design systems zijn evident. Maar het vergt tijd en aandacht om het design system vorm te geven. Wij kunnen daarin ondersteunen, door in eerste plaats inzicht en overzicht te krijgen. Daarna kijken we, in een team waarin de betrokken disciplines vertegenwoordigd zijn, naar:

  • Huidige online landschap analyseren. Is er een duidelijke merkidentiteit, wordt deze consistent doorgevoerd et cetera?
  • Proces evalueren. Met name het proces van ontwikkelen en samenwerken en de knelpunten daarin.
  • Opzet, structuur en techniek bepalen. Design system opzetten op het gebied van techniek, front-end architectuur, frameworks en tools.
  • Digitale bouwstenen definiëren en categoriseren. Oftewel, de ‘bibliotheek’ waaruit een design system bestaat.
  • Roadmap opstellen. Beslissingen maken, (werk)afspraken te maken, team samenstellen, andere collega’s betrekken et cetera. Want strategy by design werkt pas bij een succesvolle implementatie.

Meer weten over design systems?