Case/

Patiënten in de lead bij nieuwe website UMCG

UMCG

Hoe bied je informatie aan over de behandeling van ernstige ziektes op je publieke website? Wij hielpen het UMCG om de juiste toon en inhoud te vinden door patiënten aan het roer te zetten.

 • De opdracht

  Voor het nieuwe umcg.nl vroeg het UMCG ons om een blauwdruk te ontwikkelen voor de online informatievoorziening in aansluiting op de patiëntjourney. Met zo’n blauwdruk kan de organisatie per ziektebeeld de online informatievoorziening op orde brengen in lijn met de patiëntbehoefte.

  Artsen willen patiënten allereerst feitelijke medische informatie bieden. Maar minstens zo belangrijk is informatie over een gezonde leefstijl en de rol die een patiënt in haar of zijn ziekte- en behandelproces kan nemen.

  Die informatie moet zo worden vormgegeven dat het aansluit bij de soms stressvolle en belastende situatie waarin patiënten en hun naasten zich kunnen bevinden. Niet belerend, maar wel inlevend en coachend. Hoe raak je daarbij de juiste snaar?

"De interviews met longkankerpatiënten hebben me echt aan het denken gezet."

_Birgit Timmerman User Experience Designer

2. Harmonize

De patiënt aan het roer

 • 2.1 Behoefte aan grip en regie

  Om een goed gefocust concept te maken, kozen we voor één ziektebeeld: longkanker. We hebben interviews gedaan met longkankerpatienten. Over hun situatie, hun vragen, hun zorgen, hun behoeften. Hieruit werd heel helder dat zij vooral zoeken naar grip, naar regie en houvast. Heldere informatie, en tips over hoe zij zelf kunnen bijdragen aan hun behandeling en herstel. 

 • 2.2 Gebruikerstesten op inhoud, toon én vorm

  Op basis van de interviews hebben we samen prototypes uitgewerkt. Deze prototypes hebben we getest met longkankerpatiënten en hun naasten. Niet alleen op inhoud, maar juist ook op toon en vorm. Welke informatie moet tekstueel en welke juist visueel worden aangeboden. Op welke manier kunnen we grip en controle geven. Hoe tonen we inleving zonder dat het te soft wordt. Alle inzichten uit de interviews en gebruikerstesten zijn direct toegepast in het concept, nog voordat de bouw van de website begon.

 • 2.3 Ruimte voor nazorg

  Deze inzichten waren ook startpunt voor gesprekken met artsen en verpleegkundigen over de inhoud van de website. Zo bleek bijvoorbeeld uit de testen dat er behoefte is aan meer informatie in de fase ná de behandeling. Wat kunnen mensen verwachten als ze weer naar huis gaan? Welke impact gaat de ziekte nog op hun leven hebben? En hoe helpt het UMCG hen daarbij? Hiervoor hebben we een nieuw onderdeel ‘Na de behandeling’ toegevoegd aan ieder ziektebeeld.

Volgende Case/

Digitaal platform vol beleving voor een hogeschool

Saxion

Up next