Scrum is een veel gebruikte werkmethodiek in de digitale wereld en bevalt ons en onze klanten erg goed. We vertellen graag wat meer.

Wat is scrum?

In de traditionele werkwijze wordt een website of ander digitaal product in verschillende fasen gemaakt. Van briefing naar concept. Van interactie ontwerp naar visueel design. Van code naar “achterkant”. Elke fase staat los van elkaar en het project hobbelt via deze disciplines naar een eindproduct.

Met scrum laten we die fasen los. Er is één dedicated team en de opdrachtgever maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Uiteraard is er een wensenlijst ten aanzien van het eindproduct, maar deze is minder in beton gegoten dan in de traditionele werkwijze. Scrum werkt met sprints: korte perioden waarin het team werkt aan de belangrijkste onderdelen van het product op dat moment. Voordeel? Op deze manier zijn we altijd actueel, kunnen we snel bijsturen en inspringen en door de multidisciplinaire teams zijn alle onderdelen veel beter op elkaar afgestemd.

Onze ervaringen tot nu toe

Het is niet niks om een ingesleten, jarenlange werkwijze te laten varen en helemaal opnieuw te beginnen in een volstrekt andere werkdynamiek. Alle medewerkers zijn uitgebreid getraind, belangrijk om ook echt goed “scrum” te kunnen werken. Maar ook na deze trainingen is het soms echt nog wel zoeken geweest naar wat nou echt het beste werkt. Toch durven we na een paar maanden heel zelfverzekerd te zeggen dat het ons heel goed bevalt. En, nog belangrijker, het bevalt ook onze klanten erg goed.

Grootste voordeel vinden we dat door het werken in teams (in plaats van in afdelingen) projecten echt verrijkt worden omdat iedereen er vanuit zijn/haar eigen discipline, kennis en ervaring naar kijkt. Bovendien zien we dat medewerkers veel beter op elkaar ingespeeld raken. Dit komt ook omdat we veel en vooral eerlijk evalueren.

Ten aanzien van de output in projecten merken we dat deze inhoudelijk beter worden en veel actueler blijven. Is er een nieuwe techniek beschikbaar? Dan kunnen we deze gelijk implementeren, niet alles staat immers al vast. Last but not least: we leren onze klanten veel beter kennen door intensiever samen te werken.