We noteren, Girlsday 2017. Niet één, niet twee, maar 24 dertienjarige girls over de vloer. Waarom? Ze gaan een website ontwerpen en leren programmeren. Hun geschiedenis docent kwam mee als begeleider, een bijzondere combinatie die zoals later bleek de cirkel rond maakte, en wel zo ...

We doen het wel vaker

Maar dan vooral met basisschoolleerlingen. En dat  is toch anders. Opvallend is dat deze tieners de materie snel oppakken, maar zich niet meteen openstellen. Ze zijn druk met elkaar en hun mobiel. Zijn deze meiden onze toekomstige programmeurs die in een technisch beroep excelleren? We gaan het zien tijdens deze middag.

Verborgen creativiteit?

We beginnen altijd met een oefening om outside the box een digitale oplossing te bedenken. Eentje die er over tien jaar zou moeten zijn. De girls van Havo 2 kwamen, heel verrassend, met gratis en overal Wifi. Zodat je, als je voedsel fotografeert, dat direct bezorgd krijgt en je via een chip in je hand meteen ook de wereld in je hand hebt. Prima ambities!

Wildpoepen en met giraffevriendjes spelen

Het doel van Girslday, een initiatief van VHTO, is om  jonge meiden in contact met bèta, techniek en ICT te brengen. Omdat dit hartstikke leuk is verzonnen we een dito opdracht: ontwerp met drie meiden je eigen teamwebsite.

De teams gaven blijk van bijzondere creatieve invalshoeken bleek na bestudering van de gemaakte websites. Zoals deze bijzondere teamhobby’s in de titel. Hoe dan ook, met ‘a wink of an eye’ lukte het hen om binnen no time hun eigen site te showen op basis van HTML.

De geschiedenisdocent & Facebook

De groep was vrij groot voor de ruimte die we hadden. Het was warm en het riekte naar een echte geschiedenisles in een schoolklas. Wie herinnert zich het niet. Bovendien kwamen we erachter dat Facebook ook aan zijn lesstof kan worden toegevoegd. Geen enkele dame gebruikt Facebook. Insta en Snapchat voeren de boventoon.

Zien de girls het programmeren zitten?

Dat was de hamvraag aan het einde van de drie uur durende sessie. Het antwoord was een unaniem: nee. De meeste meiden wilden liever een beroep waarbij je meer kon praten dan typen, waarbij je contact hebt met klanten. Dat was jammer om te horen, temeer omdat onze developers heel veel communiceren en contact hebben met klanten en collega’s. Dat moet ook als je agile werkt. Daar zit voor ons een leer- en aandachtspunt voor de volgende keer.

Op de vraag of de dames het leuk vonden om de code mee naar huis te nemen staken ze toch de handjes omhoog. Misschien is deze extra mogelijkheid voor online impact toch interessant voor de ladies? Dat vragen we een-op-een nog na.

Wat wel leuk was

Je moet creatief zijn. Ook het opsporen en oplossen van fouten sprak de girls aan. Ze vonden het eigenlijk best cool dat ze nu wat code kunnen lezen. Dus, wie weet swipen ze gamende boys nog eens from their feet met hun code kennis, tijdens een van hun hobby’s zoals ‘tinderdating en varkentjes’ voeren. 😉

Wil je dit ook meemaken?

Of eens met boys langskomen? Je bent welkom. Neem even contact op en vraag naar Arjen van Benten of René Petersen. Dan regelen we het.

Wil je eens per twee maanden onze nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt ! Fijn dat je op de hoogte wil blijven.