Samen is een belangrijke kernwaarde voor ons, bij alles wat we doen. Samen met opdrachtgevers, collega’s en eindgebruikers komen we tot de beste resultaten. Waarom is dat zo? En wat verstaan we eigenlijk onder samen? Hoog tijd om uit te wijden over onze externe én interne samenwerkingen.

Externe samenwerking: doelen, samenwerkingsafspraken en evaluaties

Elk project start met een duidelijk doel, een opdracht. Het is echter geen kwestie van “u vraagt, wij draaien”. We vinden het namelijk heel belangrijk om de opdrachtgever te betrekken bij de verschillende fases van een project. Daarom start elk project met een zogeheten kick off, waarin we doelen bespreken, afspraken maken en mogelijke risico’s in kaart brengen. Vervolgens gaat het team met die input aan de slag. Tussendoor toetsen we met behulp van demo’s en reviews of we nog steeds de gezamenlijk vastgestelde doelen halen, en zo niet, welke iteraties we moeten maken. Het eindproduct is dus geen verrassing, maar een bevestiging (het liefst in overtreffende trap!) van de verwachtingen en wensen die tijdens het project zijn uitgesproken.

“Wat betekent een goede samenwerking voor mij? Ruimte maken voor openheid, delen en doelen stellen. De onderlinge samenwerking heeft altijd invloed op de resultaten!”

Sanne Hart, teamcoach en projectmanager

Hoe werkt dat in de praktijk?

Tijdens projecten hebben we dus niet alleen oog voor het resultaat, maar ook voor de manier waarop we daar komen. Dat willen we graag illustreren aan de hand van onze samenwerking met kunstacademie Minerva (onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen). Logischerwijs startten we met de aanleiding en de ambities. Waar een ander gelijk aan de slag gaat, hebben wij heel bewust stilgestaan bij het proces. Welke rollen en taken zijn er allemaal? Hoe gaat het proces eruitzien, van besluitvorming tot en met wijzigingen? Welke verantwoordelijkheden zijn er en welke werkafspraken maken we daarover? Ook bespraken we potentiële risico’s en bedachten manieren om die voor te zijn. Binnenkort kun je meer lezen over de details van de samenwerking met Minerva, maar voor nu verwijzen we je graag onze pagina met portfoliocases.

Cases lezen

Interne samenwerking: teamcoaching en groepstraining

Al onze projecten worden opgepakt in multidisciplinaire teams van developers, strategen, UX-ers, designers en andere disciplines. Samen bepalen we wat de meest kwalitatieve oplossing is en hoe we daar komen. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Het is niet alleen een gezellige mix van disciplines, maar ook van persoonlijkheden. Hoe zorg je ervoor dat er een goede, niet-competitieve sfeer heerst? Dat je in staat bent om je mening te delen, complimenten te geven en feedback te ontvangen? Daarnaast is het belangrijk dat iedereen via zijn/haar eigen rol waarde bijdraagt aan de samenwerking. De teamleden kunnen elkaar daarin aanvullen. Sanne Hart en Joyce Zuidema hebben dit soort aspecten ondervangen in teamsessies. Zo hebben we onder andere ons eigen kernkwaliteitenspel. Een kernkwaliteit is een positieve eigenschap die jou maken tot wie je bent. Het is een kaartspel dat op een speelse en makkelijke manier je de mogelijkheid geeft om elkaar beter te leren kennen!

Wat zijn de ervaringen van collega’s?

De teamsessies worden goed ontvangen. Het zorgt voor een open sfeer, een gevoel van waardering en versterkte saamhorigheid. Zo vertelde iemand dat de teamleden dichter tot elkaar waren gekomen, wat erg waardevol was voor de samenwerking van dag tot dag. Dat had er vooral mee te maken dat er zaken op tafel kwamen die je anders niet zo snel zou bespreken. Een ander teamlid gaf aan dat het na de training duidelijker was geworden wie waar goed in is, zodat de teamgenoten elkaar kunnen versterken. 

Cultuurboek lezen

Dus… Wil je samenwerken?

Deel je onze visie, of heb je een waardevolle tip over hoe wij onze samenwerkingen nog verder kunnen aanscherpen? Dan nodigen we je van harte uit voor een kopje koffie bij ons op kantoor. Hetzij als sparringpartner, hetzij als nieuwe collega of potentiële opdrachtgever. Je bent altijd welkom!

Meer weten over samenwerken met theFactor.e?

Op de hoogte blijven van ons interne nieuws?
Bedankt ! Fijn dat je op de hoogte wil blijven.