Afgelopen mei bezochten onze Arjen en Jaap-Jan PhoneGap Day. Dit congres besprak in twee dagen alle ins and outs voor wat betreft het ontwikkelen van hybride apps.

Extra interessant na onze eigen kennismaking met deze manier van apps bouwen bij het ontwikkelen van de “Koffiegeld” app van CNV Vakmensen.

Hybride apps?

Voor de niet-techneuten onder ons een korte uitleg over het fenomeen hybride apps. Want die manier van ontwikkelen kan veel opleveren voor een digitale strategie.

In “app-land” bestaan er twee manieren om een app te maken: “native” of “hybride”. “Native” betekent, heel kort gezegd, dat de app in de programmeertaal van de device wordt gebouwd. Hybride apps worden met webtechnologie gebouwd (zoals websites ook worden gebouwd, zeg maar).

Voordelen van hybride apps:

  • Hybride ontwikkelen is relatief goedkoper dan native bouwen
  • Hybride apps zijn makkelijker en sneller te onderhouden. Ook op verschillende platformen.

Als nadeel wordt vaak genoemd dat hybride apps een minder goede performance kennen. Dit is gedeeltelijk waar; bij zware grafische toepassingen of complexe taken kan het beter zijn om een native app te maken. Voor veel reguliere taken zijn hybride apps echter ook heel geschikt. Bovendien wordt er elke dag hard gewerkt aan het optimaliseren van hybride technieken. Dat liet PhoneGap Day goed zien!

We hebben de highlights van PhoneGap Day 2015 voor je samengevat, die kun je hier lezen (wel vrij technisch :)).