Build, het jaarlijkse event van Microsoft dat zich richt op ontwikkelaars die met Microsoft technologie werken, vond dit jaar plaats van 7 tot 10 mei. De afgelopen dagen heb ik de ontwikkelingen op de voet gevolgd en heb onderstaande highlights voor jullie eruit gefilterd.

Door Arjen van Benten, software architect

Digitale transformatie realiseren

Artificial intelligence, Azure en IoT waren niet onverwacht de grootste topics. Hieronder vind je een samenvatting met enkele linkjes voor verdiepende informatie van de nieuwste aangekondigde technieken en tooling die het voor ons mogelijk maakt om de Digitale Transformatie van onze klanten te realiseren.

Azure Kubernetes Service (AKS)

De “Managed Kubernetes on Azure” dienst van Microsoft heeft een naamswijziging doorgaan. Namelijk “Azure Kubernetes Service” (AKS). Dit is niet voor niks want de populariteit van Kubernetes als container-orchestration is enorm. Containerisation is een blijvende structurele verandering in hoe wij applicaties opleveren. Het verkort de time-to-market en maakt operations minder complex.

Het is dan ook niet onverwacht dat tijdens Build hierin weer belangrijke stappen zijn gezet. Het doel van Microsoft is om Kubernetes zo simpel mogelijk te maken zodat elke ontwikkelaar het kan proberen. Of je nu kennis van containerisation hebt of niet.

Om dit te bereiken heeft AKS in de Azure Portal in combinatie met Azure DevOps projects een nieuwe interface gekregen. Dit maakt het mogelijk door met wizards en enkele clicks clusters te creëren, applicaties te containeriseren, te deployen en te monitoren. Meer details en features zijn te vinden in dit blog van Microsoft.

.NET Core 3

Ook de nieuwe plannen voor .NET Core 3 zijn gedeeld op Build. .NET Core is het crossplatform en opensource framework van Microsoft. De grootste toevoeging is support voor Windows desktop applicaties. De eerste preview zal dit jaar worden uitgegeven met een uiteindelijke release in 2019.

Ook de nieuwste features voor .NET Core 2.1 (nu release candidate 1) en een nieuw experimenteel framework “Blazor” dat in de browser draait met WebAssembly kwamen voorbij.

Project Kinect for Azure

Kinect is terug van weggeweest. De bewegingssensor en diepte camera van Microsoft, bekend gemaakt met de XBOX, is terug. De Kinect wordt dit keer echter niet voor gaming gebruikt maar legt de nadruk op Machine Learning, Cognitive Services en IoT in Azure.

Microsoft voorziet dat Project Kinect for Azure zal resulteren in nieuwe en goedkopere AI toepassingen door Microsoft en door haar partners. De nieuwe Kinect wordt in 2019 verwacht.

Azure IoT Edge

Azure IoT Edge is nu open source wat de dienst transparanter maakt voor developers en hen in staat stelt om aanpassingen te doen aan Azure IoT Edge. IoT Edge modules zijn containers die Azure-services of eigen code uitvoeren. In plaats van in de cloud draaien de containers op lokale apparaten. Daarnaast is Custom Vision toegevoegd aan IoT Edge zonder dat daarvoor een connectie met de cloud is vereist. Dit maakt het mogelijk om devices ook zonder connectivity naar Azure complexe AI toepassingen te laten uitvoeren.

Project Brainwave snelste AI platform

In combinatie met Azure IoT Edge lanceert Microsoft Project Brainwave. Een architectuur voor deep neural net processing met gebruik van FPGA hardware. De massive FPGA hardware infrastructuur die Microsoft de laatste jaren aan het opzetten is zal realtime AI toepassingen een boost gaan geven. Daarmee wordt Azure het snelste platform voor AI.

AI updates voor ontwikkelaars

Daarnaast waren de vebeteringen op de AI diensten vanuit Microsoft te veel om op te noemen. Verbeteringen op Azure Machine Learning Studio, MS Bot Framework, Cognitive Search. De toolbox om de Digitale Transformatie voor jouw klanten te realiseren worden groter en groter.

Lees ook dit overzicht op het blog van Microsoft en bekijk straks de video van Microsoft CEO Satya Nadella.

Visual Studio IntelliCode

Je eigen digitale assistent in Visual Studio is nu realiteit. Elke ontwikkelaar kent en gebruikt IntelliSense voor code completion en andere handigheden. Microsoft combineert IntelliSense nu met AI als IntelliCode. Met deze AI assistent zal de productiviteit en kwaliteit van de ontwikkelaar kunnen toenemen. Om dit te realiseren maakt Microsoft gebruik van meer dan 2000 kwalitatief hoge Open Source projecten in GitHub. IntelliCode is nu in preview.

Visual Studio Live Share

Een andere nuttige aanvulling aan de ontwikkel tooling van Microsoft is Live Share. We kennen allemaal de voordelen van collaboratie in bijvoorbeeld de producten van Google zoals Google Docs. Met Live Share wordt dit nu ook mogelijk in Visual Studio en Visual Studio Code. 

Wil je eens per twee maanden onze nieuwsbrief ontvangen?
Bedankt ! Fijn dat je op de hoogte wil blijven.