‘Cognitive bias modification’ (CBM), een vorm van online therapie die je brein traint om aangeleerde denkpatronen (‘biases’) te doorbreken. CBM richt zich op deze onbewuste processen waar bij verslaving sprake van is. Als CBM wordt ingezet in de verslavingstherapie, blijkt de kans op terugval een jaar later met ruim tien procent verkleind. En daar zetten we onze kennis en ervaring graag voor in. Zo hebben we het ontworpen ...

Swipe the booze away

De app is gericht op het veranderen van associaties die mensen die graag minder willen drinken hebben bij alcohol. Deelnemers krijgen tijdens de training foto’s te zien van alcoholische en niet-alcoholische drankjes. Met een swipe-beweging kan de deelnemer de foto’s van zichzelf wegschuiven of naar zich toe halen.

De niet-alcoholische drankjes mag de deelnemer naar zich toe halen. Zodra er een alcoholisch drankje verschijnt, is de opdracht echter om te foto van zich weg te swipen en dan ziet de deelnemer de foto ook in de verte verdwijnen. Weg met de alcohol dus!

Een mobiele training die effect sorteert

De Tactus CBM App dient een aantal (pilot) gebruikers te voorzien van een mobiele training, waarbij de gebruiker minimaal 6 sessie van 100 swipes moeten voltooien.

Voorafgaand aan de eerste sessie vraagt Tactus het geslacht, leeftijd en aantal alcoholconsumpties per dag. Vervolgsessies starten ze met een algemene vraag over hoe men zich voelt (met plek voor opmerkingen) en wederom hoeveel alcohol geconsumeerd is sinds de laatste sessie.

Vervolgens wordt een korte speluitleg getoond en kan de alcoholist de sessie starten. Tijdens de sessies wordt hij of zij tussendoor aangemoedigd en krijgen ze meldingen over fouten zoals de swiperichting of snelheid.

Fase 2 met spelelement

We hebben nu fase 2 van de app gepubliceerd. In de tweede fase zijn verschillende aanpassingen geweest, waaronder dat er meer spelelementen zijn toegevoegd. Download de app en beoordeel zelf. #Breindebaas

Sinds de media aandacht van afgelopen november zijn er 1214 mensen de app gaan gebruiken, boven verwachting veel. Het doel was om mensen te werven voor de pilot, nou, dat is meer dan gelukt!

Marloes Postel, Tactus Verslavingszorg

De pilot loopt beter dan gehoopt

De deelnemers die zich na de media aandacht hebben aangemeld om mee te doen aan het onderzoek zijn gevraagd om de app gedurende een periode van drie weken, twee keer per week te gebruiken. Dus minimal zes trainingssessies per persoon. Tactus stuurt daarna nogmaals een vragenlijst toe om te zien of de app heeft geleid tot minder drinken, hoe tevreden de deelnemers zijn met de app en of ze de app ook echt gebruiken.

De eerste trainingssessies zijn afgerond, de nametingen zijn net verstuurd en er zijn nu al meer dan 200 lijsten ingevuld retour gekomen. Zodra alle gegevens binnen zijn gaat Tactus analyseren. We houden jullie op de hoogte!

Meer informatie over de app en het voorkomen en behandelen van alcoholisme vind je op Breindebaasapp.nl. Algemene info over alcohol en verslaving vind je op Alcoholdebaas.nl of op de website van Tactus Verslavingszorg.

De app zelf proberen?

Download de ‘Breindebaas app’ met deze toegangscode: 0298. We zijn benieuwd wat je ervan vindt.

Meer weten over deze aanpak?

Neem dan vooral even contact op om te bespreken hoe we jouw plan gaan realiseren samen. Bel of mail Arjan Wessels op telefoonnummer 06 – 5439 8548.