De afgelopen week stond theFactor.e in het teken van innovatie. We kregen de mogelijkheid om het werk voor onze klanten even neer te leggen om onze eigen innovatieve ideeën te pitchen. Uit een totaal van 57 (!) pitches zijn, na een stemronde, tien ideeën geselecteerd om in drie dagen concreet te maken.

Een eerste oriënterende gesprek op een basisschool

Logisch denken, problemen oplossen, structureren en samenwerken

Het idee waar wij als groep bij aansloten kwam van Arjen van Benten: ‘theFactor.e helpt basisschoolkinderen’. Arjen wil basisschoolkinderen kennis laten maken met het vak programmeren. Waarbij het niet gaat om het opleiden tot programmeur maar juist om het logisch denken, probleemoplossend vermogen, structureren en samenwerken. Vaardigheden die nu en in de toekomst steeds belangrijker worden. Een interessant onderwerp waar nog weinig mee wordt gedaan. Althans dat was onze eerste gedachte …

Na onderzoek kwamen we tot de conclusie dat er in Groningen wel degelijk bedrijven en stichtingen zijn die zich hiermee bezighouden. I.TURN.IT en Stichting Groningen Programmeert bijvoorbeeld. We vroegen ons af hoe theFactor.e  zou kunnen helpen of dat samenwerking met deze organisaties mogelijk is.

Waarom houden we het niet dicht bij onszelf?

Na het bezoeken van een aantal basisscholen kwamen we met veel enthousiasme én een plan terug. Waarom houden we het niet dicht bij onszelf: bij ons bedrijf en ons vak? Laten wij de basisschoolkinderen uitnodigen voor een bedrijfsexcursie. Het verhaal dat ze momenteel in de klas horen brengen we daarmee in de praktijk. theFactor.e is een internetbureau waar vraagstukken tot oplossingen een soort reis maken: van idee tot daadwerkelijk een website of applicatie. Wij laten de kinderen naast het programmeren ook kennismaken met strategie, ontwerp, bouw, test en systeembeheer. Deze reis stellen we centraal met de focus op “computational thinking”.

We hebben een mooie “Bedrijfssafari” uitgewerkt en zoeken actief de samenwerking met de eerder genoemde organisaties en met collega internetbureaus om dit als een olievlek over het basisschoollandschap uit te vloeien.

Op Bedrijfssafari met basisschoolkids

Leuk om te benoemen: menig basisschool heeft zich al aangemeld of deden eraan mee! Ook zijn twee collega’s gastdocent.

Geïnteresseerd in een bedrijfssafari of hoe jouw school kan aansluiten bij techniek? Ons team vertelt je graag meer. Neem contact op en vraag naar Henri Hessels, Bart Wortel, Frank Holt, Arjen van Benten of René Petersen.