Nieuws/

Wendy At Work

31 mei 2021

 • Het is de vrijdagmiddag voor een lang pinksterweekend wanneer Java-developer Wendy en marketeer Pim elkaar spreken voor de At Work serie. Een interessant gesprek, temeer omdat Wendy recent bij theFactor.e is ingestroomd tijdens de corona lockdown.

Inwerken in een team via Teams

 • De eerste maanden

  Pim: leuk dat je wil meewerken, als marketeer ben ik daar natuurlijk altijd van afhankelijk. Mijn eerste vraag is: hoe lang werk je inmiddels bij ons?

  Gisteren werkte ik hier 4 maanden. De tijd vliegt. 

  Pim: en? Bevalt het?

  Het bevalt zeker! Ik voel me heel erg thuis en heb het hartstikke naar mijn zin. 

  Pim: nIce! Dat is fijn om te horen! Waar werk je op dit moment aan?

  Ik doe veel servicewerk voor onder andere Saxion, Zuyd, Amerpoort, UMCG, Sanquin en straks ook voor de Hanzehogeschool Groningen

  Pim: is dat een beetje te doen als beginnende java-ontwikkelaar?

  Ja, hoor. Het is af en toe wat uitzoeken en bijleren, maar er is nog niets dat niet gelukt is uiteindelijk. Lekker uitdagend werk tot nu toe. 

  Pim: wat vind je het leukste tot nu toe?

  Ik vind het allemaal wel leuk om te doen. Maar als ik toch iets moet noemen: ik heb net, met collega Dewi, een Course Catalog gemaakt voor Saxion in Bloomreach 14 en dat vond ik leuk om te doen. Daardoor heb ik nu veel zin in het Hanzehogeschool project. 

  Pim: wat maakt zo’n klus voor Saxion leuk?

  We hebben veel overleg in een open Slack kanaal waarin we samenwerken met alle partijen die samen het Saxion platform regelen. Dat is leuk. Daarnaast is het heel tastbaar en zichtbaar wat we maken. 

  Pim: zijn er ook lastige punten?

  We zijn soms afhankelijk van andere partijen, bijvoorbeeld als er een API gemaakt is waar we tegenaan praten met onze applicatie en die niet helemaal doet wat we ervan verwachten. Daar moeten we dan omheen werken. Dat lukt meestal wel, maar het kost extra tijd. Vooral door goed samen te werken lukt het dan vaak toch. Ik vond het leuk om dat samen met Dewi te doen. 

  Pim: wist je trouwens dat Dewi in het theFactor.e Swim Team zit?

  Ja, ik heb het gelezen ja. Verbaast mij niets. Dewi is altijd fanatiek aan het hardlopen, in de sportschool en met klimmen. 

  Pim: en jij?

  Nee man, ik heb daar niet de motivatie voor hoor. Hahaha!

De eerste maanden bij theFactor.e

 • Onboarden met buddy Bart

  Pim: kun je wat vertellen over je eerste tijd bij theFactor.e?

  Dat ging heel prima. Mijn afstudeerstage was ook gewoon in coronatijd dus ik was al wat gewend. Het thuiswerken en dingen gedaan krijgen is voor mij geen enkel probleem. Verder heeft ons team altijd een open Meet window. Als ik vragen heb, kan ik die daar kwijt. In het begin wist ik bijvoorbeeld nog niet veel van Bloomreach, maar ik ‘sprak’ al wel Java. Dus was het zaak om zo snel mogelijk Bloomreach te leren en dat lukte prima met het buddy systeem dat er is voor nieuwe medewerkers. Bart Wesdorp is/was mijn buddy en die neemt alle tijd om mij proactief dingen bij te leren. Dat is wel super. Soms heb ik nog meer tijd nodig om dingen op te pakken dan meer ervaren collega’s. Gelukkig krijg ik die tijd dan ook en dan leer ik er weer nieuwe dingen bij. Ik weet nog dat ik in het begin eens een serviceverzoek van een hogeschool kreeg toegeschoven waar ik geen enkele ervaring mee had. Andere teamgenoten gingen er vanuit dat het wel zou lukken en kwamen niet direct met een oplossingsrichting. Die heb ik toen zelf gezocht en dat kostte wat meer tijd. Maar uiteindelijk kreeg ik wel de complimenten dat het me gewoon gelukt was. Toch gebeurt dat me geen tweede keer nu. 

  Pim: dus mensen kunnen in goed vertrouwen een opdracht bij je kwijt. Dat is wel lekker. 

  Ja, dat vertrouwen in mij voelt wel heel goed. Gaandeweg leer je. Ik wil steeds verder leren. Ik heb bijvoorbeeld ook front-end ambities voor als ik straks alles weet van Bloomreach. Dan wil ik full-stack developer worden.

  Pim: waar ben je eigenlijk afgestudeerd? 

  Bij de Universiteit van Wageningen. Ik heb bio-informatica gestudeerd in plaats van gewone informatica. Voor je het verschil gaat vragen tussen informatica en bio-informatica; Bio-informatica is wetenschap en gebruikt daarbij de informatica als tool voor data-analyse en onderzoeken. Voor mijn afstudeerstage heb ik eiwitstructuren gemodelleerd in computermodellen. 

  Pim: wat voor toepassingen maak je er mee? Voor de pharmacie en zo?

  Kan, maar dat had minder mijn interesse. De studie is heel breed, Ik vond vooral de fylogenetische toepassing interessant. Dus de leer over stambomen en erfelijkheid. Maar uiteindelijk ben ik daar niet mee doorgegaan en ben ik blij dat ik de development kant ben opgegaan. Vandaar ook dat ik na mijn afstuderen een IT-traineeship ben gaan doen. Dat was ook super leerzaam. Na het traineeship ben ik een korte periode op zoek gegaan naar de juiste baan en toen ben ik bij theFactor.e begonnen. 

  Pim: hoe kwam dat tot stand? 

  Ik zag de vacatures op werkenbij.tfe.nl en heb toen gelijk gebeld. Al vrij snel hadden we een gesprek en een assessment waaruit kwam dat ik als junior kon starten waarbij een “steep learning curve” verondersteld en verwacht werd. Dat klonk mij als muziek in de oren! Er was eigenlijk geen junior functie beschikbaar, maar ik dacht ik probeer het gewoon. Ik ga er achteraan als ik iets wil.

 • Ervaringen met theFactor.e

  Pim: we hebben laatst in de stad gevraagd wat men van onze hoge Emerce klassering vond en toen bleek dat de niet-digitale Groningers ons nog niet zo goed kennen. Hoe zou jij theFactor.e omschrijven?

  Haha, ja grappig filmpje! Ik zou theFactor.e omschrijven als één grote familie. De sfeer is heel goed en groepsdynamiek ook! Verder zijn er volop doorontwikkelmogelijkheden voor de mensen die dat willen. Als je eenmaal binnen bent, kun je van daaruit gaan kijken wat je interessant vindt en je daarheen ontwikkelen.

  Pim: je hebt tot nu toe vooral contact met andere ‘Javanen’ en met de rest veel minder. Hoe heb je dat ervaren?

  Ik heb wel een aantal kennismakingsgesprekken gevoerd die door mijn buddy Bart werden aangedragen. Dat helpt in ieder geval iets. Maar in de komende maanden ga ik vast iedereen wel een keer face-to-face zien.

Naast het werk

 • Als de werkdag voorbij is

  Pim: wat doe je als de werkdag voorbij is?

  Ik game veel met een vriendin, Genshin Impact (een rip-off van Breath of the Wild). Een soort Zelda-achtig spel.

  Pim: cool, win je ook van game-koning Gerwim?

  Nee, die speelt andere games volgens mij. 

  Pim: Dus om 5 uur stopt het theFactor.e werk en dan gamen maar?

  Nou, meestal even na het avondeten, maar ik stop altijd voor 21:00 uur. Dan gaan alle schermen uit, anders slaap ik niet meer.

  Pim: dat is wel een goede tip trouwens om het computergebruik een beetje aan banden te leggen. Ben je zo ook de lockdowns doorgekomen? 

  Nou, de lockdowns verschillen niet veel met periodes zonder lockdown, haha. Ik ga alleen naar buiten als het echt moet. Maar daar ben ik niet de enige in in de IT denk ik, haha. Ik heb echt totaal geen moeite met thuiswerken. Sterker nog, ik hou van de rust om me heen als ik werk. Dat ga ik op kantoor straks ook proberen te regelen.

  Pim: hoe ziet het er straks voor jou optimaal uit? Thuiswerken of op kantoor? Of nog beter: vanaf Bali zoals Max

  Haha, nou zoals Max maar niet. Ik denk 50/50 op kantoor. Ik weet alleen niet hoe vaak mijn vriend, die straks gaat afstuderen in de biologie, thuis moet werken. Dus dat zullen we even goed moeten afstemmen. We hebben maar één kantoortje thuis. 

Van de binnenvaart naar de binnenstad

 • Aan de wal

  Pim: je bent afgestudeerd in Wageningen, kom je ook uit die buurt?

  Nou, dat is een lang verhaal. Ik ben geboren op een binnenvaartschip. Op mijn vierde ben ik met mijn moeder en zusje aan wal in Gorredijk gegaan na de scheiding van mijn ouders. In groep 5 ben ik naar Terherne gegaan, jaja bekend van de Schippers van de Kameleon. Toen ik naar het HBO ging, ben ik naar Groningen verhuisd. Tijdens mijn studie ben ik nog een tijdje in Leuven geweest en heb ik een half jaar in Zweden gewoond. Daarna ben ik teruggegaan naar Groningen.

  Pim: toen je aan wal woonde, voer je dan af en toe nog wel mee met je vader?

  Ja, dat deden we wel. Vaak eerst een flink stuk rijden en daarna varen maar. Dat heb ik tot VWO 3 gedaan. Toen zat ik de hele vakantie op de boot terwijl alle vrienden samen vakantie vierden en tegen de tijd dat ik weer terug was, was het rotweer. Dat was sowieso een matig jaar voor me. Ik heb toen ook besloten terug te gaan naar de havo waar veel vrienden van me zaten. Achteraf een hele fijne keuze geweest. 

  Pim: als vader van twee dochters kan ik mij voorstellen dat je vader het wel gezellig vond als zijn dochters er waren op de boot. 

  Ja, maar op een bepaalde leeftijd vond ik het echt te beperkend en zat ik alleen maar te lezen in mijn hut. Daarna ging ik niet meer mee en ben mij gaan toeleggen op mijn studie. Ik heb me zelfs nog ingeschreven voor een master, maar dat heb ik later weer teruggedraaid want ik had toen al door dat ik heel graag developer wilde worden. 

  Pim: ga je dat ooit nog doen? Een Master en PhD?

  Nou, dat stond wel in mijn planning. Ik plan altijd ver vooruit. Oorspronkelijk was het idee Bachelor, Master en dan PhD. Maar daar ben ik nu vanaf gestapt. Dat was wel even een flinke aanpassing van mijn plan trouwens. Ik denk overigens niet dat ik dat ooit alsnog ga doen. Daarvoor vind ik wat ik nu doe veel te leuk. Wel wil ik me ooit nog verder verdiepen in de fylogenie.

 • De toekomst

  Pim: je bent nu junior developer, heb je al een plan voor je toekomst?

  Ik wil voornamelijk lekker blijven programmeren. Hopelijk in de toekomst ook met wat front-end werk er bij zodat ik full-stack developer kan worden. De technisch consultant rol trekt mij minder aan. Ik wil gewoon een hele goede developer worden.

  Pim: tof! Heb je trouwens nog organisaties op je wishlist waarvoor we zouden moeten gaan werken? 

  Ik vind onze huidige klanten eigenlijk wel heel leuk. Saxion is bijvoorbeeld een leuke klant, maar ook met Hogeschool Zuyd kan ik het goed vinden. Vriendelijke mensen. Qua nieuwe klanten zou ik het zo niet weten. 

  Pim: persoonlijk vind ik de Ocean Cleanup een mooie organisatie, waar ik graag een bijdrage aan zou willen leveren. Ken je dat? 

  Nou, ik heb daar veel onderzoek naar gedaan tijdens mijn studie. En dan leer je ook er genuanceerd naar te kijken. Ja, het is fantastisch dat ze veel plastic uit de rivieren en oceaan halen, maar gaat dat niet ten koste van de wildlife? Hoeveel gezonde vissen hebben ze als bijvangst?

   

  Pim: goed om er ook zo naar te kijken. Even wat anders, de volgende keer is Chris, onze nieuwe DevOps man aan de beurt. Heb je een leuke vraag voor hem?

  Nou, ik ben wel benieuwd naar hoe hij voor het eerst in contact kwam met theFactor.e en of zijn verwachtingen van de organisatie zijn waargemaakt. Ik denk het wel.

  Pim: mooi, dan zijn we er door. Bedankt voor je tijd, ga je verder nog iets doen op deze vrijdagmiddag? 

  Ja, Gerwim even uitleggen dat de Java-kant niet de Dark Side van onze organisatie is, haha. 

Wij jij ook voor het theFactor.e team uitkomen? Bekijk snel onze vacatures!

Naar de vacatures »

Volgende Nieuws/

Gerwim at work

11 mei 2021

Up next