Nieuws/

Gerwim at work

11 mei 2021

 • Het is in de middag van 30 april als .NET-developer Gerwim en marketingman Pim elkaar spreken. De dag erna is Gerwim 5 jaar in dienst. De tijd is voorbij gevlogen voor Gerwim die al meerdere rollen heeft gehad bij theFactor.e. We praten verder in het kader van de At Work serie.

Eerste site ontwikkeld op 8-jarige leeftijd

 • Van stagiair naar systeembeheerder naar .NET-developer

  Pim: hoe lang werk jij inmiddels bij ons?

  Eh…. dat is een goeie vraag. Best alweer een tijdje. Even kijken hoor. Morgen is het 1 mei, dan ben ik zelfs 5 jaar in dienst! Maar ik ben volgende week vrij dus ik merk er niet zoveel van, haha. Ik ben overigens al wat langer bij theFactor.e hoor. In 2012 ben ik stagiair geweest. En toen ik klaar was hadden ze geen plek voor mij en ben ik eerst ergens anders aan de slag gegaan. Later ben ik weer in gesprek geraakt en is het balletje weer gaan rollen. 

  Pim: in welke functie ging je van start?

  Ik ben als systeembeheerder begonnen en ben nu .NET-developer. Toen ik net begon met werken na mijn studie stelde ik mijzelf de vraag: wat wil ik nu eigenlijk? Systeembeheer of ontwikkelaar? Ik kon beginnen als systeembeheerder, maar heb altijd ontwikkelen al leuk gevonden. Toen ik een jaar of 8 was heb ik mijn eerste website gemaakt in Word. 

  Pim: echt ja? In Word? Prachtig! Waar ging die site over?

  Ja, goede vraag. Je kon op zich best wel iets met hyperlinks en plaatjes enzo. Op die site had ik plaatjes van mooie auto’s maar ook cheatcodes voor spelletjes die ik veel speelde zoals Duke Nukem enzo. Het ging natuurlijk nergens over die site, maar het was wel mijn eerste stap richting developer. Later toen ik 10 was, ging ik aan de slag met Delphi van Borland. Dat was nog gebaseerd op de taal Pascal. Ik bouwde er Windows desktop applicaties mee. Zo had ik als 10-jarige een keer een lock screen applicatie gemaakt en ik dacht dat daar wel markt voor zou zijn. Dus ging ik naar de lokale C1000 waar je zo’n prikbord had hangen waar mensen dingen te koop op aanbieden. Dus ik er een kaartje ophangen voor mijn applicatie die je voor een euro kon kopen met het telefoonnummer van mijn ouders erbij. Nooit reactie gehad natuurlijk… haha.

  Pim: hahaha, wat goed! Ik weet niet of er een groot marketeer/verkoper in je schuilt.

  Hahaha, nee daarom doe ik dat ook niet!

Werk- en hobby projecten

 • Van studie naar theFactor.e

  Pim: welke studie deed je eigenlijk voordat je bij ons kwam?

  Ik deed op het Alfa College de opleiding die nu ICT beheerder heet. Op zich een nuttige studie hoor maar, ik heb het meeste toch wel zelf thuis geleerd. En tijdens de stage bij theFactor.e. Ik heb tijdens de stage zelfs nog gevraagd of ik ook vakantiewerk mocht doen. Nou goed, dat kon dus niet. Werd ik later in de vakantie gebeld door collega Symon of ik toch wilde komen werken tijdens de vakantie. Dat heb ik toen direct gedaan. 

  Pim: kun je iets vertellen over jouw pad in de afgelopen 5 jaar?

  Ja, ik begon als systeembeheerder. Later werd het naast systeembeheer een volwaardige DevOps functie. Eigenlijk omdat er iemand binnen de afdeling het idee had om ook zelf de hosting te gaan regelen voor onze klanten en voor andere partijen. Uiteindelijk zijn we vooral DevOps gaan doen voor onze eigen klanten. DevOps is overigens wel een brede term vind ik. Verschillende bedrijven richten dit verschillend in. Bij DevOps komen twee zaken samen: Development en Operations en dat is dan ook wat je steeds meer ziet. Dat developers zich ook gaan bezighouden met het opzetten van online omgevingen. Cloud Native Development is de standaard. Ook de rol van DevOps verandert hierdoor. Vroeger waren we bezig met hardware in serverracks, tegenwoordig huren we die diensten efficiënt en schaalbaar in bij een Azure of AWS.

  Pim: hoe zorg je er voor dat je bij blijft bij qua kennis van bijvoorbeeld AWS en Azure?

  Je moet zorgen dat je globale kennis hebt van de diensten en vervolgens ga je je in een dienst verdiepen als je hem wilt inzetten voor een bepaald project. Ikzelf vind het ook leuk om nieuwe kennis op te doen en in te zetten bij hobby projecten. Zo ben ik bezig met Docker en Kubernetes, een platform waar je al je containers in kunt draaien en waarbij het platform dit orkestreert. Dit gebruik ik ook voor mijn eigen hobby projecten.

Whatsuper app

 • Hobby projecten

  Pim: kun je iets meer vertellen over die hobby projecten?

  Ik heb zelf mijn eigen projecten waar ik “nieuwe” technieken op kan proberen. Zo heb ik Gerwim.nl en er komt een nieuwe app voor supermarktaanbiedingen aan. Daar heeft collega Wessel trouwens nog een naam voor bedacht… Whatsuper. 

  Pim: cool, kan ik die nu al zien? 

  Ja hoor, kijk maar even op: whatsuper.app

  Whatsuper screenshots

  Pim: wel handig zo’n app. Waarom doe je dit eigenlijk?

  Dit is mijn speeltuin. Hier test ik nieuwe technische dingen. De achterkant van de app bestaat bijvoorbeeld uit een aantal onderdelen. De app, de api waar alle producten in staan, een scraper en machine learning dat er voor zorgt dat de producten worden ondergebracht in een subcategorie. Iedere nacht update hij automatisch de database met de nieuwste aanbiedingen. 

  Pim: en de volgende stap is “bestel direct”?

  Nou dat zou voor de consument leuk zijn, maar ik denk dat de supermarkten je toch liever op hun eigen kanalen willen hebben zodat ze je naast de aanbiedingen ook andere producten kunnen aanbieden. 

  Pim: wel cool zo’n app met de nieuwste technieken er achter. 

  Ja technisch gezien is de app al top. Qua UX en design heb ik nog wel behoorlijk wat punten op de lijst. Maar de online omgeving staat als een huis. 

Projecten Aeres en Olympia

 • Ontwikkelaar bij verschillende projecten

  Pim: welke projecten doe je nu voor theFactor.e?

  Aeres en Olympia. Olympia doe ik al vanaf het begin in 2019 en bij Aeres ben ik net ingestapt. Dat project wordt steeds groter, net als de school zelf. Bij beide projecten ben ik ontwikkelaar. 

  Pim: wat doe je precies in die projecten?

  Dat is lastig want mijn werk is niet zo zichtbaar. Ik zorg ervoor dat datgene wat de designers en front-end developers bedenken, werkt. Dat wanneer je op een knopje drukt er daadwerkelijk iets gebeurt. Het proces is hierbij als volgt: er komt een verzoek voor een nieuwe functionaliteit, bijvoorbeeld in een stand-up of in een refinement. Eerst wordt er dan een document met eisen en wensen opgesteld met de productowner, deze wordt dan doorgenomen. Vervolgens refinen we dit en dan komt er een design en maakt de front-end developers er bruikbare HTML van. Tenslotte maken wij back-end developers het dan werkend. 

  Pim: en zit er dan nog een groot verschil in Java-developers en .NET-developers?

  Mwoah. Java draait voornamelijk op Linux. Ikzelf was niet aan .NET begonnen als Microsoft geen .NET-core had gemaakt. 

  Pim: want? 

  .NET draait alleen op Windows en dat vind ik te beperkend. Ik heb liever dat het ook gewoon op Linux draait. De tooling bij Linux vind ik echt zoveel fijner dan Windows. De hele mindset van Microsoft waarbij ze meer naar de Open Source wereld gaan, is wel goed. Ze zijn daar hele mooie dingen aan het maken en geven nu best veel terug. Dat is supertof.

 • Techniek, uitdaging en mensen

  Pim: even wat anders, je bent nu 5 jaar bij ons, heb je al een idee van je komende 5 jaar?

  Mijn uitgangspunten zijn: techniek, uitdaging en mensen. En zo lang die drie elementen deel uitmaken van mijn carrièrepad, vind ik het voorlopig prima! Ik vind het leuk om lekker bezig te zijn met de techniek, maar zeker ook met de mensen. Dat mis ik nu ook echt in de coronatijd. Als developer zit je best wel alleen dan. Het blijft behelpen zo. Gelukkig sporten we nog met collega’s samen op de dinsdagmiddag op het parkeerterrein. Dan spreek je toch even weer een paar collega’s die je normaal niet spreekt. Als developer spreek je vaak dezelfde mensen, de mensen uit je directe team. Ik spreek bijvoorbeeld jou nooit, waar je normaal wel even een bakkie bij de koffieautomaten doet.

 • Indie-game-Koning-Gerwim-de-eerste

  Pim: Ow ja, ik heb nog een vraag van René Kamp: “Gerwim, ik heb gehoord dat jij de koning bent van alle games op Steam - kan je dat bevestigen?”

  Whahahaha, mooie titel! Ik voel me vereerd. Maar het valt mee hoor. Ik heb wel veel spellen op Steam maar, dat komt meer omdat ik veel bundles heb gekocht in het verleden. Via de site Humble Bundle enzo. Dan ging er ook nog een gedeelte van de opbrengst naar een goed doel. Later heb ik er een maandabonnement genomen. Ik heb dus veel spellen, maar speel er niet heel veel hoor.

  Pim: wat voor games moet ik aan denken? Ik speel wel eens Fifa 21 met mijn dochters op de Playstation. 

  Nee man, dat speel ik niet. Die zijn me te weinig vernieuwend, dat is ieder jaar hetzelfde. Ik speel vooral Indie games. Die worden gemaakt door mensen met passie. De games van EA worden gemaakt om geld te verdienen. 

  Pim: welk spel moeten de lezers sowieso spelen?

  Valheim, is een recente indie game die heel goed is. Die is heel leuk want die kan je met een groepje samen spelen. 

  Pim: hoeveel uur per week moet ik er in steken om het te kunnen?

  Mijn uren verschillen enorm. Ik heb weken dat ik helemaal niet game, en andere weken juist heel veel... maar vaak haal ik wel 10 uur in de week. 

  Pim: volgende keer hebben Wendy at Work, dus: heb je een vraag die ik haar sowieso moet stellen? Zit zij trouwens aan de Java kant of de .NET kant?

  Ze zit aan de “dark side” hahaha. Nee, hoor grapje. Niets mis met Java. Een vraag stellen is lastig, ik heb haar nog niet eens gezien in het echt. Waar ik wel oprecht heel benieuwd in ben is hoe ze het als nieuwe medewerker in coronatijd heeft ervaren. Ik kan mij voorstellen dat dat heel lastig is. Kan je bijvoorbeeld direct aan iemand je vragen stellen?

Ook als developer aan de slag bij theFactor.e?

Check de vacatures »

Werken als developer bij theFactor.e

Pim: waarom zou je als developer bij theFactor.e moeten gaan werken?

Wat ik belangrijk vind is natuurlijk plezier maar, ook dat mensen echt belangrijk zijn. Bij theFactor.e is er ruimte voor je eigen ontwikkeling maar, we zijn er ook, voor elkaar als het gewoon even niet lekker gaat. Als je issues hebt om wat voor reden dan ook dan is daar heel veel begrip voor. Bij ons ben je geen nummer. Los van het technische aspect vind ik dat wel echt een heel belangrijke factor. Human first dus. 

Pim: bedankt voor je tijd, ik ga Valheim downloaden! Laatste vraag: ga je ook briefjes ophangen voor Whatsuper in de supermarkten? 

Hahaha, ik denk het niet, maar ik sluit niets uit.

Volgende Nieuws/

René at Work

21 april 2021

Up next